Historie

Zeeverkennersgroep de Geuzen is op 01 oktober 1936 opgericht. Het was daarmee de vierde verkennersgroep die in Vlaardingen werd opgericht en de eerste water-groep van Vlaardingen. Als leiding werden Aad Kip en Wim Houtkamp aangetrokken.
De Geuzen werd opgericht door leden van de Willem de Zwijger groep. Om de band te benadrukken dragen de Geuzen de “grijze” (Willem de Zwijger) das met op de rug een geborduurd blauwanker met daaroverheen een rood-witte reddingsboei, waardoorheen een goud touw loopt.
De eerste locatie van de Geuzen was de koffiekamer van de Zeevischhal aan de koningin Wilhelminahaven. In de eerste jaren werd ook de eerste zeilboot verkregen: “De Verkenner”. In de meidagen van 1940 werd “De Verkenner” met de drumbandinstrumenten van scouting aan boord als verzetsdaad in de haven tot zinken gebracht.
Op 02 april 1941 werden alle scouting activiteiten in Nederland opgeheven en verboden, en werden de groepsleiders aangehouden. Na 06 mei 1945 konden de activiteiten weer hervat worden. Dit gebeurde op de zolder van het haringpakhuis va de fa. Bolderheij aan de Koningin Wilhelminahaven. Een van de eerste activiteiten was het lichten van “De Verkenner”.
Schipper Aad Kip werd opgevolgd door Arie Maat als schipper van de groep. Wegens ruimtegebrek moest het onderkomen verplaatst worden naar de zolder van de van Kampenschool. Het ontbreken van “water” werd opgelost door in oktober 1950 te verhuizen naar de Delftsche Veer naast wasserij de Hoop.
Toen de Delftsche Veer gesloopt werd, werd er verhuisd naar de te slopen kroeg van Zonne aan de Kwakelsteeg. In 1952 werd ook dit onderkomen gesloopt en werden de opkomsten van de groep verplaatst naar een boerderij bij de Blauwe brug voorbij de Vijfsluizen. Hier moesten de sloepen over de dijk naar de Maas gesleept worden. Ook dit onderkomen werd afgebroken en de groep verhuisde naar het terrein achter het Cincinnati-gebouw.
In 1978 werd een oud vrachtschip aangeschaft, de M.S. Cornelia. Na een grondige renovatie werd het schip in 1979 in gebruik genomen als groepshuis/wachtschip en aangemeerd op de huidige locatie Hoflaan 120 (meer hierover bij de pagina van het wachtschip).
In 1978 werd eveneens de zomerlocatie aan de Broekkade in gebruik genomen. Van hieruit gaan zomers de lelievletten naar de Vlietlanden en Foppenplas.
Heeft u meer informatie over de geschiedenis van de groep, neem dan alstublieft contact op. Met name informatie over de achtereenvolgende groepsleiders na Arie Maat willen wij graag ontvangen.